2010. október 5., kedd

Flashflood

Mi a helyzet a vörösiszappal? Devecser, Kolontár mindigis egy nyugodt vidák volt, sőt én most hallok először ilyen faluról, Devecser ismerős mert arra van a paintball pálya! :D Végül tegnap délután olvastam olyat hogy vörösiszap áradat elmosta az egész falut, meg a város egy részét is. Ugye biztos nem kis sebességgel száguldott ez az áradat. Hacsak 10km/h-val megy... akkoris olyan erővel rohan neki az épületnek mintha 10000km/h-s szélbe ütközne! De tényleg!!! Ez a vörös trutymó mindent elöntött, házakat, kerteket, veteményest! De ha még iszap lenne, de ez meg eléggé veszélyes ipari mellléktermék, vagy hulladék! :S Elég durva! Most pedig Goda Zoltán Metnetes tagtól másolom be, hogy miért is veszélyes ez az "iszap"!

A vörösiszap fő veszélyei több csoportba sorolhatók:

- kontakt-veszélyek: lúgos kémhatás, közvetlenül érintkezve maró hatást idézhet elő bármilyen élő szervezetnél, így persze az embernél is.

- rövid-, és hosszútávú mérgező hatás, amely főleg a nehézfémtartalom miatt jelentős. A nehézfémek részben a kultúrnövények fogyasztásán keresztül, részben pedig a talajvíz-ivóvízen keresztül előidézhetnek rövid távon főleg toxikus, hosszútávon karcinogén hatást.

- radioaktív hatás: a vasiszap nem elhanyagolható mennyiségben tartalmaz radioaktív elemeket azok leányelemeit, köztük a radont, ami alfa-sugárzó. Az alfa-sugárzás hatótávolsága néhány mm és akár egy papírlap is elnyeli, a veszély abból fakad, hogy a radonnal szennyezett, alfa-sugárzó port belélegezve a tüdő fala már belül van a néhány mm hatótávolságon. Az radon így tüdőrákot okozhat.

Sajnálom az ottélőket! Eléggé drasztikus a helyzet! De szerencse hogy nappal érkezett! Igen durva lett volna ha éjszaka történik a dolog mikor mindenki vígan alszik! Végül egy kép ami általam talán a legdúrvábbnak tartott! Ez a nyílás kb. akkora lehet mint egy kisebb tömbház. Kurvasok eső esett idén, és ez megtette a hatását! Pudingot nem nehéz áttörni ekkora tömegnek. Ez volt a gát sarka! :S