2010. január 8., péntek

Ice Ice Baby

Péntek dél... esik az eső! Van 10 centiméteres hótakaró! Nálunk eső esik! Máshol viszont a ritka, de balesetveszélyes ónos eső hullik!

Úgydönöttem írok egy kicsit az ónos esőről! Az ország északnyugati-nyugati részén most másodfokú riasztás van kiadva jegesedésre! Nos miért ilyen veszélyes ez a csapadék? Hisz ez csak egy egyszerű eső. Naná! Egyszerű eső, mint a többi, ami nyáron hullik, vagy ősszel, stb. Annyi a különbség csupán, hogy amikor ez az eső hullik, az alsó 200-1000 méter vastag légréteg még fagyos, negatív hőmérséklettel jellemezhető. A magasban meg pozitív értékek mérhetőek! Az eső egész addig nem fagy meg, ameddig a talajra nem érkezik! Mivel a talaj, és a tárgyak mind "fagyosak", ezért a túlhűlt esőcsepp azonnal megfagy. Ezáltal csúszós jégbevonat képződik a felszínen! Ha a jégpáncél elég vastagra hízik akkor olyan jól néz ki egy erdő, mint a velencei üvegdísz! Sajnos a súlya miatt ágak, vezetékek szakadhatnak le! Az országban általánosságban, megfelelő időjárási események mellett (pld melegfront télen stb...) maximum 1-2 centi képződik! De ez is elég ahhoz, hogy rengeteg baleset keletkezzen! Koccanások, esések, kidőlt fák!

Vannak olyan esetek pld: Ontario (Kanada) 1998... amikor 10 centi jégbevonat képződött! Vezetékek nem bírták! Több millió embernél kampeca az áramszolgáltatásnak... és ők bizony árammal fűtenek!!! :O

Itthon emlékszem amikor régen ónos eső esett a 20 centis hótakaróra és asztallapnyi hótepsiket bontottunk ki a hótakaróból! Vagy pld: 2008 újév reggelén minden 4. kilométeren állhattam meg hazafelé, hogy levakarjam a jeget az autó szélvédőjéről mert az ablaktörlő képtelen volt leszedni a hitrelen odafagyaott esőcseppeket! Ezek a képek a 2009 Január 15.ei esi ónos esőkor készültek! Csúszásveszély fennállt elég rendesen és a gyeptakaró is recsegett, ropogott mikor ráléptem!